Novinky

Zacapa 23 La Doma

Exkluzívny guatemalský rum Ron Zacapa predstavuje svoju novú výnimočnú 4-dielnu kolekciu, inšpirovanú koreňmi značky. V nasledujúcich štyroch rokoch predstaví Zacapa každý rok mimoriadnu limitovanú edíciu svojho celosvetovo oceňovaného rumu Zacapa 23 ako súčasť exkluzívnej kolekcie ´Heavenly Cask´.

Kolekcia vzniká v Guatemale, kde rumy dozrievajú na magickom mieste – House Above The Clouds, ukrývajúcom sa medzi končiarmi a aktívnymi sopkami vo výške 2 300 metrov nad morom. Kolekcia je stelesnením vášne a dlhoročnej oddanej detailnej práce, ktorú vkladá master blender Lorena Vásquez už viac ako 35 rokov do tvorby jedného z najlepších rumov na svete, Zacapa 23.

Lorena Vásquez hovorí, že nová kolekcia verne vystihuje dušu značky: „Vždy sme boli veľmi hrdí na komplexnosť a výnimočnosť rumu Zacapa 23 a sme radi, že sa nám podarilo priviesť do života každý z týchto ´nebeských´ súdkov našej novej ´Heavenly Casks´ Collection.

Práve v týchto dňoch prichádza na svet prvá zo štyroch špeciálnych edícií, Zacapa 23 La Doma – „Taming Cask“ („Krotiaci súdok“), ktorá je na vybraných trhoch dostupná už od apríla 2021.


S použitím procesu zrenia „Sistema Solera“ tento rum dozrieval od 6 do 24 rokov. Následne boli rumy s rozličnými výslednými charakteristikami starostlivo zmiešané a odležané v sudoch, v ktorých predtým odpočívali americké whiskey, delikátne sherry a vína Pedro Ximenez.

Súdky po americkej whiskey doslova krotia a dávajú tak podobu mladému spiritu po destilácii. Druhý, opálený súdok bol vystavený otvorenému plameňu, ktorý preniká do dreva, necháva vynikať esencii súdku a prináša na povrch to najlepšie, čo môže ponúknuť. Jemne preliaty do tretieho súdku, v ktorom predtým odpočívalo sherry, budúci rum sa pohráva s jeho arómami a harmonické spájanie sa môže začať. Napokon, štvrtý súdok, v ktorom bolo predtým víno Pedro Ximenez, dodáva spiritu sladkosť a jemnosť. Celý tento proces vytvára neobyčajnú a bezkonkurenčnú hĺbku chutí.

Každá z exkluzívnych podôb rumu Zacapa z Heavenly Casks Collection chce vyzdvihnúť jeden druh z týchto súdkov, tým, že v ňom prebehne proces dodatočného zrenia.

Zacapa La Doma, prvý zo štyroch výtvorov kolekcie Zacapa´s Heavenly Casks, je inšpirovaná a výnimočne dotknutá súdkom po americkej whiskey, známom ako „Taming Cask – Krotiaci súdok“. Extra čas zrenia v týchto súdkoch prináša rumu vo výsledku chuť čerstvej sladkej cukrovej trstiny, spolu s hravými tropickými tónmi banánov a ananásov.

Lorena Vasquez vysvetľuje: „Zacapa La Doma je tým najlepším stelesnením nášho súdku Taming Cask – surový spirit Zacapa, vytvorený z tej najjemnejšie fermentovanej čerstvej cukrovej trstiny, odpočívajúci v sudoch po americkej whiskey. Z toho vzniká spojenie všetkých tých výnimočných chutí a aróm, ktoré súdok ponúka, prinášajúce rum s plnou a ovocnou chuťou na podnebí, s lákavými dotykmi vanilky.“

„Rum Zacapa La Doma si najlepšie vychutnáte čistý, alebo s veľkými kockami ľadu, ozdobený čerstvým, alebo flambovaným ananásom, či plátkom flambovaného banánu. Odporúčam tiež podávať ho s orieškovým, alebo ananásovým dezertom.“

Nezmeškajte žiadnu novinku

Prihláste sa k odberu našich noviniek.