Novinky

Dia de Los Muertos, sviatok plný farieb

Jeseň sa spája nie len opadaním lístia zo stromov, ale tiež s oslavou sviatku všetkých svätých, dušičiek. Každá kultúra aj dnes oslavuje tento sviatok rozličnými spôsobmi a my Vám chceme predstaviť ten mexický spôsob, ktorý je plný zábavy a farieb, presne ako aj naša tequila, Jose Cuervo. 

Úplný počiatok tradícií spätých s dušičkami začala v období keď na našom území žili Kelti, ktorí oslavovali tzv. Samhain. Oslavy Samhain sa konali v noci, vždy 31. októbra, keď Kelti verili, že sa „opona“ medzi živými a mŕtvymi na jednu noc stratí. Zapaľovali posvätné vatry, preto že verili, že ich to ochráni počas zimy, obliekali si kostýmy zvierat, aby odohnali zlých duchov a veštili budúcnosť.  

Neskôr vznikom kresťanstva sa tento sviatok premenil na dušičky, ako ich dnes poznáme aj u nás. U nás Samhain zmenilo kresťanstvo, ale každá kultúra si tento sviatok prispôsobila podľa seba.  Tak vznikol aj americký Halloween či mexický Dia De Los Muertos. Tieto označenia osláv dňa všetkých svätých sú tie najznámejšie, ale po celej Zemi existujú mnohé kultúry, ktoré majú iný spôsob oslavy tohto dňa.

Ako sme už spomenuli jedným z najrozšírenejším sviatkov oslavy dňa všetkých svätých je aj Dia De Los Muertos. Inak nazývané ako Day of the Dead či Deň mŕtvych, Dia de Los Muertos je národný, mexický sviatok, ktorý sa každoročne oslavuje 2. Novembra po celom svete. Nie je to sviatok smútku, je to naopak sviatok života. Ľudia veria, že sa mŕtvy dokážu vrátiť zo záhrobia a oslavovať život bok po boku so živými. Rodiny stavajú oltáre s kvetmi, fotografiami, zdobenými lebkami sviečkami a plnia ho jedlom. Hroby zdobia podobne ako my, kvetmi. Typickým kvetom je aksamietnica, ktorá má za úlohu strážiť duše zosnulých. Na hroby tiež kladú veľké množstvo sviečok, aby duše zosnulých našli cestu domov. Celé rodiny vychádzajú do ulíc v typických farebných kostýmoch s namaľovanými tvárami ako Sugar Skull a oslavujú. Celý sviatok je veľmi farebný a veselý, presne taký, aký má byť život.

Dia de Los Muertos sa dnes oslavuje nie len v Mexiku a Južnej Amerike, ale aj po celom svete, a každý rok sa rozširuje ďalej. Keďže sa s Dňom Mŕtvych spája aj naša značka tequily Jose Cuervo, chceme aj my tento sviatok patrične osláviť s chutným drinkom v ruke. Pridáte sa k nám?

Namiešajte si s nami svetoznámy cocktail Paloma, ktorý je doslova plný chutí. Je príjemne sladký, ale aj kyslý a zároveň horký i slaný.


Na prípravu jedného drinku budete potrebovať:

4 cl Jose Cuervo Especial Silver 

8 cl grapefruit džús 

1 cl limetová šťava 

1 cl agávový sirup

2 cl sódy


Všetky ingrediencie, okrem sódy, zmiešajte v shakeri s ľadom. Vezmite highball pohár a pomocou citróna a soli vytvorte na jej okraje slanú krustu. Pridajte doň ľad až po okraj. Drink v shakeri poriadne pretraste a sceďte do highball pohára. Dolejte sódou a ozdobte kúskom grapefruitu.  


Nezmeškajte žiadnu novinku

Prihláste sa k odberu našich noviniek.