Novinky

World Class Competition Slovakia 2022 v plnom prúde!

Najlepší slovenskí barmani bojujú o prestížnu trofej      

Aj uprostred náročných podmienok a obmedzení sa organizátori pustili už do 9. ročníka hľadania barmanskej hviezdy, ktorá pôjde Slovensko reprezentovať na medzinárodné finále najprestížnejšej súťaže svojho druhu na svete.

World Class Competition Slovakia 2022

sa začalo štýlovo a v oblakoch – v známom a obľúbenom bratislavskom podniku Sky Bar & Restaurant. Práve tu sa to 18. januára všetko veľkolepo odštartovalo – vo výbornej atmosfére plnej príjemného napätia a s lákavými welcome drinkami od Miroslava Telehaniča. Po nich sa už prihovoril s predstavením nadchádzajúceho ročníka Lukáš Gašparík, zastupujúci hlavného usporiadateľa súťaže Italmarket Slovakia. 

Dvadsiatke súťažiacich zo sedemnástich slovenských barov predstavil bližšie Reserve portfólio, s ktorým budú počas náročných týždňov zápolenia pracovať, spomenul, čo všetko ich čaká, aké úlohy a kritériá budú musieť splniť, aby dobehli úspešne až do májového cieľa. 

„Môžem vás uistiť, že to tento rok nebude jednoduché, nikto vám počas tých niekoľkých týždňov nič nedaruje zadarmo. Budete sa musieť prekonávať a využívať všetky svoje zručnosti či kreativitu. No výsledok a pocit víťaza je ničím nenahraditeľný a neopakovateľný. Navyše, s historickou možnosťou reprezentovať Slovensko v obrovskom svetovom kotle barmanskej elity,“ uviedol L. Gašparík s tým, že meno čerstvého víťaza WCC Slovakia 2022, ktorý si zmeria svoje sily v medzinárodnej konkurencii celosvetového finále, sa dozvieme na konci mája.

Niečo o pocitoch šampióna, ktorý mal možnosť zažiť si, aké je to bojovať so svetovou špičkou, by vedel hovoriť práve Tony Velich – jeden zo slovenských víťazov a ambasádor pre Diageo portfólio a World class competition. Ten si na úvodný večer celého podujatia pripravil pre súťažiacich pútavé rozprávanie o špičkovej škótskej whisky Singleton. Zasvätil nás do tajomstiev a fascinujúcich detailov, ktoré robia z whisky majstrovské dielo, porozprávalo geografických špecifikách škótskej krajiny, no dodal, že tú najvyššiu kultúru a tradíciu vychutnávania kvalitnej whisky sa môžeme naučiť pestovať aj na Slovensku. Dokonalým poznaním portfólia, histórie a vlastností whisky, ale aj maximálne profesionálnym, kreatívnym prístupom k servisu. „Je to práve na nás – barmanoch, aby sme ľudí naučili a ukázali im, že pitie špičkovej whisky nie je len pre pánov v rokoch s bradou, usadených so svojím pohárikom niekde v koženom kresle elitného klubu. Whisky patrí takisto do moderných súčasných barov, a obľúbiť si ju môžu aj mladí bežní konzumenti. Ide len o to, ako im ju podáme a prezentujeme,“ je presvedčený Tony Velich.

Atraktívnu Velichovu prezentáciu skvele podčiarkovali drinky Miroslava Telehaniča, medzi ktorými nechýbal ani jeho výtvor z globálneho finále súťaže. Čerešničkou prednášky bol štýlový a originálny servis na kôre stromu so steblom žita v pohári. Hostia si mohli vychutnať delikátnu whisky navyše pri slepom tastingu – so zaviazanými očami, aby sa mohli ešte viac nechať rozmaznávať jej luxusnou chuťou, ale aj príjemnou škótskou hudbou, či vôňou ihličnatého lesa, ktorá tasting sprevádzala. Ukážkou dokonalého food-pairingu s whisky bol lahodný domáci apple pie, ktorý len zvýraznil výnimočnosť značky Singleton.

O svoje skúsenosti z neopakovateľnej atmosféry finálových bojov WCC sa v tento výnimočný večer podelil aj minuloročný víťaz slovenského kola Peter Marcina. „Sú to neoceniteľné a nádherné zážitky a skúsenosti na celý život, no pripravte sa, že do toho budete musieť dať všetko, veľa driny, úsilia a prekonať sami seba.“

Špecifikom a príjemným prekvapením 9. ročníka bola počas úvodného večera účasť Tiny Rusňákovej – expertky na sociálne médiá, bez ktorých sa v dnešnej dobe nezaobídeme takmer v žiadnom odvetví a je to čoraz väčšou výzvou aj  pre barmanov, ktorí chcú uspieť vo svetovom finále. Ako byť zručný aj v tomto priestore tak ako za barom, dať o sebe vedieť tým správnym spôsobom, prezentovať svoju robotu tak, aby zaujala, či urobiť špičkové video – to všetko boli pre dvadsiatku súťažiacich nesmierne vzácne rady, najmä v dnešnom, stále viac virtuálnom svete.

Na ďalší workshop v rámci 9. slovenského kola WCC sme sa vybrali ešte vyššie! Na ikonickom mieste vo výške 220 metrov nad morom – v bratislavskom podniku UFO watch.taste.groove sa konal druhý z pripravovaných workshopov s veľavravným názvom Aperitif & Digestif. Jeho hlavnou hviezdou bol prémiový guatemalský rum Zacapa, ktorého tajomstvá a tromfy predstavil opäť Tony Velich. Pútavé rozprávanie o histórii, detailoch pestovania, výrobe a ďalších špecifikách tejto vyhľadávanej značky ukončilo niekoľko originálnych nápadov na perfect serve a inšpirácie, ako výnimočnú chuť Zacapy skĺbiť s chuťami na tanieri.

Po elegantnom predstavení tejto rumovej ´superstar´ Tony Velich prešiel k samotným pojmom aperitív a digestív.  Vysvetlil, z čoho by sa mali skladať, koľko alkoholu obsahovať, aké rôzne štýly ich prípravy poznáme, ako ich prispôsobiť jednotlivým úsekom dňa – ako si ich vychutnať na raňajky, obed, či k večeri. Pre mladých barmanov – potenciálne budúce hviezdy za barom to bola neoceniteľná prednáška plná vzácnych informácií, rád aj inšpirácie.

Po Tonym si už vzal slovo majster z inej oblasti - kuchár roka 2020 a šéfkuchár fine dine konceptu UFO Jozef Masarovič. Táto časť dňa patrila dobrému jedlu a tomu najvyššiemu majstrovstvu, s akým sa dobroty na tanieri dokážu snúbiť s kvalitnými drinkami. V rámci degustačného trojchodového menu sme mali možnosť ochutnať také delikatesy ako chrumkavú bravčovú kožu, šišku s foie gras a kyselkavým cibuľovým džemom, posledným „signature“ jedlom bola srnka, feniklová sušienka zo sladu, jablkovo-hrozienkový gél a dehydrované srnčie srdce, sladkou bodkou boli lahodné bonbóny z domácej čokolády, plnené rafinovaným Zacapa krémom. Ku každému jedlu zvolil Miroslav Telehanič originálny drink, ktorý skvele podčiarkoval chute na tanieri.

Na workshope bolo predstavené aj špeciálne World Class Menu, ktoré bolo zverené jednotlivým súťažiacim, aby sa pohrali so zaujímavými receptami, zapojili svoju tvorivosť a predstavili ich v originálnom kreatívnom servise. Drinky z tohto menu budete môcť nájsť od 1. marca vo viacerých baroch na Slovensku a na sociálnych sieťach pod hashtagom #worldclassSvk. 

Oba inšpiratívne večery v Sky bare a Ufo watch.taste.groove nabudili mladých barmanov k ďalším nápadom, chuti prekračovať samých seba a siahnuť si na celkové májové víťazstvo. Dovtedy ich, samozrejme, čaká ešte mnoho výziev, prekážok a ďalších stretnutí, napríklad zaujímavý workshop „future proof“ - téma ktorá je zameraná na low alco a non alco“, v súlade s dnešnými modernými trendmi, a ďalšie. Zostaňte naladení na príjemnú súťažnú atmosféru pod značkou WCC a držte palce, nech v máji vyhrá ten najlepší!

Nezmeškajte žiadnu novinku

Prihláste sa k odberu našich noviniek.