Novinky

WCL smeruje do veľkého finále!


Ďalšou zastávkou pred definitívnym vyhlásením slovenského víťaza bol netradičný, takmer nealko workshop v Bite&Byte

Po veľkolepom januárovom otvorení a dvoch nezabudnuteľných stretnutiach v Sky Bare a ufo – watch.taste.group, kde sme spolu s majstrami vo svojom odbore odhaľovali  tajomstvá tých najvzácnejších rumov a whisiek, pochutnávali si na lahôdkach gastronomického neba pripravených k tým najlepším drinkom a nabrali pár zručností, ako čarovať v dnešnom svete so sociálnymi médiami, sme sa tentokrát preniesli do trochu iného prostredia aj tematiky.

V poradí tretí workshop už 9. ročníka slovenského kola najprestížnejšej barmanskej súťaže World Class Competition sa niesol v znamení LOW&NO ALCO“. Dvadsiatka šikovných mladých barmanov, ktorí sa zapojili do boja o celkového víťaza WCL a možnosť zúčastniť sa celosvetového finále, sa 15. marca stretla na mieste na tom ako stvorenom: V bratislavskom modernom holistickom koncepte Bite&Byte, ktorý je skalným a fanúšikom známy skvelými vyberanými lahôdkami na tanieri aj v pohári, ale aj organizovaním rôznych spoločenských podujatí, besied, stretnutí.

Záujem o zdravý životný štýl, ekológiu, prepojenie ducha a tela – to sú dnešné celosvetové trendy, ktoré tento koncept vyznáva a ktoré sa nemohli nedotknúť ani takej barmanskej bašty, akou je značka WCL. „V dnešnom svete sa na tých, ktorí chcú byť najlepšími, kladú stále vyššie nároky. Musíte byť zorientovaní v mnohých oblastiach, citliví voči tomu, čo sa deje okolo vás, ovládať dobre staré tradície, ale aj zachytávať najnovšie trendy.  Tak je koncipovaný tento ročník slovenského kola WCL, to všetko má obsiahnuť víťaz, ktorého na konci mája vyhlásime,“ prihovoril sa súťažiacim a hosťom Lukáš Gašparík za hlavného organizátora súťaže Italmarket Slovakia, a.s.  „Držím palce všetkým, ktorý sa na tento náročný boj dali, verím, že nám ešte ukážete to najlepšie, čo sa vo vás skrýva a že na konci vyberieme to správne meno...“

O začiatok odbornej časti marcového workshopu sa postaral ako zvyčajne Tony Velich – prvý slovenský víťaz WCL, dnes ambasádor tejto značky. Jeho prezentácia Future Proof sa dotkla najnovšieho fenoménu nealko barov, ktoré vznikajú po celom svete. Vytvoriť chutný low, či no alco cocktail je pre súčasných barmanov novou zaujímavou výzvou, ktorej sa veľmi originálne chopili práve v koncepte Bite&Byte. Môžete si tu vybrať z rôznych zdravých nealkoholických pochúťok, ale pripravia vám tu napríklad aj Tanqueray Tonic, ktorý je, mimochodom, najviac alkoholickým drinkom v ich ponuke. Tony hovoril tiež o zaujímavom trende používania ABV kalkulačky na počítanie % alkoholu v drinkoch, prezentoval viaceré možnosti, ako vytvoriť dobrý LOW&NO ALCO  drink v kombinácii rôznych ingrediencií. 

Možností je dnes stále viac, za barmanskú pozornosť určite stojí aj prvý nealkoholický destilát Seedlip, ktorý značka Italmarket Slovakia, a.s. s radosťou prináša na Slovensko. Konkrétne líniu Seedlip Grove 42, zložený z horkých pomarančov, mandarínok, červeného pomaranču, zázvoru, kôry z citróna a citrónovej trávy.

Hlbšie do témy  rôznych ingrediencií, modifikátorov, či cordialov pri tvorbe sviežych a zaujímavých low a no alco drinkov sa ponoril Miroslav Telehanič. Jeden z víťazov slovenského WCL vie na túto tému nielen pekne rozprávať, ale je priamo pri zdroji ako zakladateľ značky originálnych mMMm vlčích sirupov. Ručne vyrábané sirupy bez umelých konzervantov z tých najkvalitnejších surovín a v rôznych obdobách (rebarborový, levanduľový, pomarančový, grepový, uhorkový, mätový...) ako unikátna inšpirácia skvele zapadli do témy marcového workshopu. Miro rozprával, samozrejme aj o ďalších možnostiach, priniesol veľa neoceniteľných rád a trikov, ako sa stať majstrom na poli kreácie LOW&NO ALCO drinkov.

Po ňom už si zobral slovo samotný šéfbarman z Bite&Byte Martin „Jimmy“ Štefanec – človek priamo „od fachu“, ktorý denno-denne v praxi pred hosťami premieňa na skutočnosť  pojmy ako nealko drinky, či zdravý, holistický a eko životný štýl na tanieri aj mimo neho. Porozprával o tom, ako sa v Bite&Byte pasujú s takýmito modernými výzvami, podrobnejšie hovoril aj na témy udržateľnosti, zero waste, fermentácie, ponúkol svoje skúsenosti, ako docieliť spokojnosť hosťa pri takomto prístupe a adekvátne naceniť low či no alco drink. Samozrejme, mali sme možnosť aj ochutnať z nápaditých kreácií konceptu Bite&Byte. „Snažíme sa byť dôkazom toho, že sa dá skĺbiť naozaj všetko – prinášať hosťom najvyšší gastronomický zážitok, namiešať do pohára niečo mimoriadne chutné, zdravé a zároveň ľudí viesť k šetrnému prístupu k okoliu, k celej planéte,“ uzavrel Martin „Jimmy“ Štefanec.

            Na tému celkového zdravia pokračoval aj ďalší zo zoznamu atraktívnych hostí – kouč, kondičný tréner a pohybový terapeut Dominik Hopjak. Po hromadných desiatich drepoch na zahriatie a uvoľnenie atmosféry rozprával o tom, v čom spočíva tajomstvo komplexného zdravia človeka. Pojem, ktorý zahŕňa naše telo, ducha, životný štýl, dôležitosť spánku, našich zvykov a návykov, stravovania, či dýchania, a ktorý sa týka nás všetkých. Dominik dal niekoľko vzácnych rád, ako si trvalo a dlhodobo udržiavať svoje fyzické aj psychické zdravie.

Večer ukončil opäť Tony Velich, ktorý pripomenul a podčiarkol tému workshopu: „Mohlo by sa zdať, že barový svet a naša dnešná téma LOW&NO ALCO idú proti sebe, no nie je to tak. Návšteva baru vo svete už dávno neznamená zresetovať sa alkoholom. Viaceré koncepty ponúkajú rôzne cesty zážitku za barom pre hosťa, my tieto trendy chceme určite zachytiť, a veríme, že budú samozrejmosťou aj pre víťaza tohto ročníka WCL.“


Workshop, nabitý mnohými novými atraktívnymi informáciami a inšpiráciami sa niesol v znamení príjemne kreatívnej a priateľskej atmosfére, so štipkou napätia v ovzduší a očakávania, ktoré meno sa v máji stane tým víťazným...

Nezmeškajte žiadnu novinku

Prihláste sa k odberu našich noviniek.