Novinky

Najlepším barmanom Slovenska je dáma – Evica Domonji!

Víťazka 10. ročníka súťaže World Class Competition balí kufre na svetové finále do brazílskeho Sao Paula

Dočkali sme sa! Po štyroch mesiacoch neuveriteľnej barmanskej jazdy, inšpiratívnych stretnutí, výziev a napínavých súťaží poznáme definitívnu víťazku najprestížnejšej mixologickej súťaže na svete, ktorá nás už o pár týždňov pôjde reprezentovať medzi absolútnu smotánku barového sveta.  

Sympatická Evica Domonji z bratislavského Mirror Baru vzišla spomedzi 25 odvážnych finalistov, ktorí sa 23. januára postavili na štartovú čiaru v bratislavskom Old Fashioned, kde sa to všetko začalo. Presne po štyroch mesiacoch sa o pár ulíc ďalej v elegantnom Mirror Bare hotela Carlton „pobila“ 23. mája finálová desiatka o prestížny titul najlepšieho barmana Slovenska za tento rok.

Bolo to napínavé, bolo to vzrušujúce, bolo to nezabudnuteľné! Za tie štyri mesiace sme zažili skvelé chvíle, boje, výnimočné stretnutia, workshopy, ochutnali originálne drinky, mali možnosť pozorovať ako nová generácia barmanov rastie, vydáva zo seba to najlepšie, je ochotná učiť sa, chce držať krok so svetom a pobiť sa o svoje miesto pod slnkom.

Napokon spod skúseného a prísneho zraku trojice porotcov Alicja Baczyk (barmanažérka krakovského baru TAG), Adrian Michalčík (minuloročný svetový víťaz WCL, Slovák pôsobiaci v Pier 42 v nórskom Osle), Martin Hudák (majster sveta v miešaní kávových kokteilov, dnes autor a director Maybe Group v Sydney) vzišlo jedno meno – Evica Domonji. Tá presvedčila svojimi vedomosťami, majstrovstvom, originalitou, odvahou a chuťou svojich drinkov, ale určite aj svojím pôvabom, charizmou, prístupom za barom, príbehom, ktorý vie vložiť spolu s ingredienciami do svojich cocktailov.

Víťaznej radosti na konci napínavého večera v Mirror Bare však predchádzalo ešte niekoľko náročných kôl deň predtým. V súťaži „sip & identify challenge“ museli finalisti identifikovať štyri druhy alkoholu z kategórie whisky/bourbon, absolvovať vedomostný test 20 otázok o brandoch a ich histórii a potom nasledovali dve mixologické „challenges“.

V prvej päťke dve ženy

V prvej sa mali mladí barmani blysnúť klasikou klasík – pripraviť svoju verziu drinku Tanqueray No.Ten Martini. Pri ňom zavážila nielen kvalita drinku, teplota, textúra, či čistota techniky, ale aj príbeh a rituál, ktorý si k príprave súťažiaci zvolili a takisto song, ktorý vykresľoval atmosféru. A tak sme mohli vychutnávať martini po slovensky, twistnuté slovenským vínom, ale aj v japonskom prevedení, s čerešňovými kvetmi, svieže citrusové aj zelené ekologické martini, či klasické a elegantné, za sprievodu dynamickej „bondovky“.

V druhej výzve „New Modern Classic“ mali finalisti pripraviť drink na báze whisky Singleton, a k tomu univerzálne ingrediencie, ktoré zoženiete po celom svete. Ťažká úloha, no mladí barmani sa s ňou popasovali statočne, o čom svedčilo aj zdvihnuté obočie Adriana Michalčíka uznanlivé: „Naozaj top level drinkov aj súťaže!“

Po štyroch pondelňajších súťažiach a zrátaní všetkých bodov vzišla pätica najlepších, ktorí postúpili do utorkového veľkolepého finále. (Povzbudivé je, že v najlepšej päťke sa spolu s Evicou ocitla ešte jedna dáma – Samantha Prachařová z Antique American Baru!) Napínavá a iskrivá speed challenge spočívala v tom – pripraviť za šesť minút sedem perfektných drinkov. Šesť z nich finalisti poznali dopredu, siedmym bol tzv. žolík – cocktail namiešaný zo surovín, ktoré dostali barmani k dispozícii tesne pred súťažou.

„Čo mi pomohlo vyhrať? Išla som si to užiť!“

Keď sa stopky zastavili a šikovné ruky domiešali, nad celým slávnostným a energiou nabitým večerom zažiarilo jedno meno – Evica Domonji! Charizmatická barmanka z bratislavského Mirror Baru, z ktorej sršia rovnako vedomosti ako pokora a snaha zdokonaľovať sa tak vystrieda na tróne minuloročného víťaza Martina Župinu a pôjde sa o pár týždňov pokúsiť nadviazať na jeho dôstojné reprezentovanie Slovenska na svetovom finále World Class Competition. Tohtoročný celkový víťaz bude vyhlásený v horúcom Sao Paule v Brazílii, tak držme palce!

 „Sú to nádherné pocity a je pre mňa veľkou poctou, že môžem Slovensko reprezentovať. Áno, v kútiku duše som verila, že sa také niečo môže stať, ale úprimne, nečakala som to, keďže konkurencia bola naozaj silná. Som príjemne prekvapená a veľmi si to vážim,“ vyznala sa Evica krátko po vyhlásení víťaza. „Čo mi pomohlo k víťazstvu? Myslím, že som sa naučila dobre zvládať stresové situácie, a že som si deň finále išla vyslovene užiť - bez stresu, ale s rešpektom. A tak to napokon aj dopadlo - veď na konci speed roundu sme si stihli v rámci časového limitu aj zatancovať! “

A čo Evica miluje na svojej práci najviac? Že je vďaka nej každý deň iný a neopakovateľný. „Užívam si každého jedného hosťa, baví ma robiť ľudí šťastnými. Samozrejme aj to, že v rámci barovej komunity som získala veľa kamarátov, skvelých ľudí, ktorí mi dali veľa inšpirácie do života. A nesmierne veľa skúseností, ktoré mi umožňujú posúvať sa stále ďalej, to ma na tom baví najviac.“

„Čo ma najviac prekvapilo? Samotna Evica!“ priznal Martin Hudák, ktorý kedysi zbieral prvé barmanské skúsenosti v Prešove, dnes je zakladateľ siete úspešných podnikov v Sydney. „Jej rozvaha, pokoj a elegancia ma úplne dostala do kolien! Toto som už dlho nevidel nielen na slovenskej, ale ani svetovej scéne. Prajem jej veľa úspechov vo finále!“

Evica, ktorá očarila celú barmanskú scénu sa tak onedlho ocitne v horúcej Brazílii v kotli najlepších barmanov z vyše 50 krajín sveta.

Má na čo nadväzovať, veď pod dnes už ikonickou značkou World Class Competition v histórii súťaže vyhrali už dvaja Slováci (i keď za iné krajiny) a ani ďalší naši finalisti sa rozhodne v „barovom nebi“ nestratili.

„Sme veľmi radi, že sme sa dali na organizovanie takého veľkého projektu, akým slovenské kolo WCL je. Stojí to vždy veľa úsilia, nervov, snahy, zapálenia a odhodlaných ľudí, no ten výsledok stojí za to!“ hovorí po jubilejnom 10. ročníku slovenského WCL Lukáš Gašparík z Italmarketu Slovakia. „Vidieť, že sme súčasťou veľkej svetovej barmanskej mapy, že naši mladí dokážu skvelé veci, chcú na sebe pracovať, prinášajú zo sveta to najlepšie a najzaujímavejšie, a naopak, oni sami tam nesú svoje srdce, talent, schopnosti, to najlepšie zo seba a zo svojej krajiny.“ Veríme, že Evica Domonji, zastupujúca nás v tejto súťaži zanechá v Sao Paule o Slovensku už o pár týždňov tie najkrajšie a nezabudnuteľné dojmy...

Nezmeškajte žiadnu novinku

Prihláste sa k odberu našich noviniek.