Novinky

„Atmosféra ma tak vtiahla, že by som tam chcela byť ešte raz!“

Tohtoročné slovenské kolo prestížnej barmanskej súťaže Diageo World Class vyhrala Evica Domonji z bratislavského Mirror Baru, ktorá nás koncom septembra reprezentovala na celosvetovom veľkolepom finále v brazílskom Sao Paule. A hoci jej napokon elitná top dvanástka unikla, je nesmierne vďačná za všetky skúsenosti a vztahy, s ktorými zo súťaže odchádza, spolu s dobrým pocitom, že na „stejdži“ nechala to najlepšie zo seba…

Ako túto veľkú událost vnímala, čo všetko tam prežívala a ako ju to zmenilo, nám porozprávala samotná Evica Domonji. 

Čo na vás na celej súťaži najviac zapôsobilo? Čo vás milo prekvapilo, ale možno aj nemilo zaskočilo?

Na svetovom finále Diageo World Class na mňa jednoznačne zapôsobili najviac samotní ľudia a ich energia. Milo ma prekvapilo, že všetci medzi sebou ochotne spolupracovali, bezpodmienečne si navzájom pomáhali a povzbudzovali sa. Úprimne, nemilo ma nezaskočilo nič, okrem pár maličkostí, ktoré som naozaj nevedela ovplyvniť, ako napríklad rozbitý pohár, ktorý neprežil tú dlhú cestu. Ale to je naozaj zanedbateľná vec, ktorá sa práve vďaka tímu Sweet&Chilli, ktorý bol pre nás barmanov tou najväčšou podporou, rýchlo vyriešila.

Čo na vás na celej súťaži najviac zapôsobilo? Čo vás milo prekvapilo, ale možno aj nemilo zaskočilo?

Na svetovom finále Diageo World Class na mňa jednoznačne zapôsobili najviac samotní ľudia a ich energia. Milo ma prekvapilo, že všetci medzi sebou ochotne spolupracovali, bezpodmienečne si navzájom pomáhali a povzbudzovali sa. Úprimne, nemilo ma nezaskočilo nič, okrem pár maličkostí, ktoré som naozaj nevedela ovplyvniť, ako napríklad rozbitý pohár, ktorý neprežil tú dlhú cestu. Ale to je naozaj zanedbateľná vec, ktorá sa práve vďaka tímu Sweet&Chilli, ktorý bol pre nás barmanov tou najväčšou podporou, rýchlo vyriešila.

Aké to boli pocity - ocitnúť sa medzi barmanskou elitou celého sveta a ako si myslíte, že ste sa s tými pocitmi vysporiadali? Dokázali ste zostať pokojná, alebo vás strhla atmosféra veľkého podujatia? :)

Pocity zo súťaže sú slovami len ťažko opísateľné. Najprv to všetko pôsobilo až příliš surreálne, no postupne sa ten sen stával realitou: začali sme sa všetci spoznávať, vybudovali sme si medzi sebou vzťahy, okrem toho, že sme kolegovia z tej istej brandže, stali sme sa kamarátmi a ostali sme aj po súťaži v kontakte. S niektorými sme si dokonca dohodli aj spolupráce („guestshifty“ a zdieľanie baru), už len to samo o sebe je pre mňa veľkým bonusom, ktorý som si odniesla zo súťaže.

Možno niekoho prekvapím, ale počas súťaže som dokázala zostať pokojná. Veľmi som si to užívala a atmosféra ma v pozitívnom slova zmysle strhla tak, že vám môžem povedať, že by som sa na globálnom finále určite chcela ocitnúť ešte raz!

Išli ste do Brazílie s nejakým mottom, predsavzatím, zásadou? Ak áno, čo z toho sa vám podarilo dodržať?

Išla som tam predovšetkým s predsavzatím, že na pódiu chcem byť sama sebou, a odovzdať tam energiu nielen svoju, ale aj môjho tímu z Mirror Baru Bratislava, ale aj z Barlabu a Italmarket Slovakia. Myslím, že sme spolu odovzdali veľký kus práce a som na to veľmi hrdá! Sice sme sa do top 12 nedostali, na takom obrovskom podujatí zohrával úlohu každý jeden detail,

no zo Sao Paula som odchádzala veľmi spokojná a s nesmierne vzácnými skúsenosťami. Dodržala som to, čo som chcela, a to bolo - predviesť porotcom pocit a atmosféru pohostinnosti ako ju ja vnímam, prezentovať krásne umelecké servisy, chutné drinky a pozitívnu energiu.

Keď ste pozorovali ostatných kolegov z celého sveta, čo hovoríte na úroveň slovenského barmanstva, sme "in", držíme krok so svetom? Máme čo doháňať, alebo naopak - máme čo svetu aj ponúknuť, na čo môžeme byť hrdí?

 Úroveň bola vysoká až elitná a na základe rôznych feedbackov môžem potvrdiť, že držíme krok zo svetom. Vždy je čo zlepšovať, ale svetu určite máme čo ponúknuť. Ja osobne som veľmi hrdá na spoluprácu s lokálnymi umelcami, ako botanik Karol Opálek, dizajnér Fero Toth, Alexandra Stencel, Patrik Illo, Eva Polgary – tí všetci mi pomohli svojou originálnou prácou, krásnymi servismi a sklom odprezentovať moje nápady porotcom naozaj na najvyššej úrovni a videla som, že ich to veľmi oslovilo. Verím, že aj tak sme prispeli k šíreniu dobrého mena slovenského umu a šikovnosti vo svete.

Odchádzate zo súťaže s nejakou mimoriadne vzácnou radou, skúsenosťou, ktorá vás ovplyní do budúcnosti? Aké stretnutie považujete za najcennejšie?

  Skúsenosť, s kterou odcházam a mojou hlavnou radou pre všetkých ostatných je: tvrdá a poctivá príprava, mať absolútny poriadok v ingredienciách a barových pomôckach, ale aj oblečení, zo všetkého si zobrať aspoň po jednom kuse do zálohy a pripraviť sa tak, aby nič nemohlo chýbať. A najdôležitejšie – vziať si so sebou aj riadny kus sebadôvery vo vlastné schopnosti! Pre mňa osobne bolo najvzácnejšie stretnutie s pani Lorenou Vasquez - master blenderkou rumu Zacapa. V rámci Barlabu a spolupráce s Italmarket Slovakia už nejakú dobu pracujem so značkou Zacapa a aj v našom Mirror Bare máme drink Sky Goddess, ktorý sme venovali práve jej. Vždy som ju obdivovala kvôli jej poctivej práce a nákazlivej energii. 

Mala som príležitosť zúčastniť sa na jej masterclasse, kde nám Lorena s neskutočnou vášňou celú hodinu rozprávala o Zacape, jej histórii, metódach výroby a jedinečnom spôsobe starnutia rumu Zacapa „v oblakoch“, dala nám ochutnať aj z limitovaných edície ako Zacapa La Passion, odovzdala silnú energiu, a na konci každému z nás osobne venovala určitý čas v osobnom rozhovore.

6Keby sa všetko mohlo ešte raz zopakovať, urobili by ste niečo inak?

Keby sa všetko zopakovalo ešte raz - a dúfam že do budúcna sa tak aj stane, keďže sa na World Class ešte určite chcem vrátiť – jediné, čo by som urobila inak je to, že by som tomu venovala ešte viac času a dala ešte väčší pozor na isté detaily, o ktorých som si nemyslela, že budu až tak podstatné.

 Na čo ste sa rozhodli vsadiť pri vašich konkrétnych súťažných kreáciách, koktailoch?

Čo sa koktailov týka, vždy som sa odrážala od danej témy, a vždy to začínalo príbehom. Pri Tanqueray challenge som sa zamerala na hviezdy, keďže značka má moto ''Tonight We Tanqueray''. Moje drinky som nazvala ''Stardust'' a ''A Star is Born'', kde rituálom bola práve supernova - jav praskania hviezd, ktorý ovplyvnil zrod iných hviezd a planét. Supernova je zároveň aj názov filmu so Stanleym Tuccim, ktorý spolupracuje s Tanqueray no.10.

Akú radu by ste dali budúcemu slovenskému finalistovi, ktorý nás bude reprezentovať na ďalšom finále?

Okrem tvrdej a poctivej prípravy by som mu určite poradila aj vieru vo vlastné schopností. Počas súťaže si to treba užiť a svoje nápady a kreácie hrdo odprezentovať. Napokon, robíme túto robotu preto, že nás to baví a chceme našim hosťom spríjemniť chvíľe v bare. Tak sa třeba správať aj k porotcom, sú to tiež barmani s ktorými zdieľame tú istú vášeň, a veľmi ocenia, keď vidia že ju chcete odovzdať ďalej.

Čomu sa po barmanskej stránke venujete v týchto dňoch, aké sú vaše najbližšie plány?

V týchto dnoch sa venujem hlavne práci v Mirror Bare, chystáme nové menu, na ktoré už všetci tešíme. Okrem toho pracujem aj na budúcich projektoch v rámci Barlabu a Eternal Mixology, ktoré som založila v rámci Ketel One Community Challenge.

Čo máte na vašej práci najradšej?

Na barmanskej práci mám najradšej hostí, bez tých by to nemalo význam. Všetko, čo robíme, robíme preto, aby sa ľudia u nás a s nami cítili dobre, možno aj šťastnejšie. Určite v tom chcem do budúcna pokračovať, zdieľať s kolegami ďalšie vedomosti, skúsenosti a odovzdávať ich hosťom.  

Keď sa povie Evica Domonji, čo by ste chceli, aby si ľudia v budúcnosti vybavili s vašou osobou ako prvé?

Bola by som rada, keby sa moje meno spájalo s osobou, ktorá si svoju prácu úprimne užíva, vytvára chutné a kvalitné koktaily, odovzdáva pozitívnu energiu, rada sa schuti zasmeje…  Dokonca niekedy aj na sebeJ.

Stardust

Drink „Stardust“ - welcome drink, twist na Aviation koktail, symbolizuje praskanie hviezdy, zanechávajúcej po sebe hviezdny prach, z ktorého sa rodia nové hviezdy.

 35 ml Tanqueray no.10, 100 ml Stardust Sóda: 300 ml egrešový cordial, 600 ml Fatra, 20 dash broskyňový bitter, 200 ml Paragon Timur Berry, 50 ml Violet liqueuer

Ingrediencie spolu zmiešať, nechať dobre vychladiť a pomocou karbonizačnej bomby naperliť. 

Metóda: build Lad, na kryhe. 

Ako arómu som použila redestilované zvyšky z toniku zmiešané s Violet likérom, čo drinku dodalo ľahkú kvetinovú vôňu.

Nezmeškajte žiadnu novinku

Prihláste sa k odberu našich noviniek.