Novinky

Don Papa, rum zo Sugarlandie

Kedy ste naposledy vyskúšali rum, ktorý má v sebe závan histórie a dobrodružstva? Don Papa Rum z Filipín je prémiový ostrovný rum, ktorý sa vyrába na ostrove Negros Occidental, známom aj ako Sugarlandia. Tento rum sa prepracoval do sŕdc ľudí vo viac ako 30 krajinách sveta a jeho sladká, jemná a vyvážená chuť je to, čo z neho robí skutočný unikát.

Filipíny, ktoré sú popri Indii a USA tretím najväčším trhom s rumom na svete a dobíjajú stále nové územia vďaka narastajúcemu úspechu svojho prvého prémiového ostrovného rumu  - lahodného Don Papa.

Domovom rumov Don Papa je ostrov Negros Occidental, ktorý je známy aj pod miestnym názvom Sugarlandia. Vďaka dostatku slnka je tunajšia cukrová trstina ideálnym základom pre sladkú, jemnú a dokonale vyváženú chuť rumu, zrejúceho viac ako sedem rokov v sudoch z amerického dubu.

Filipíny sú domovom nielen kvalitnej cukrovej trstiny, divoko žijúcich zvierat, nádherných pláží, majestátnych hôr i sopiek, ale aj statočných partizánov, ktorí odvážne odolávali cudzím útokom. To všetko koluje v žilách mena Don Papa. Meno „Don Papa“ rum získal po Dionisio Magbueles, známom aj ako Papa Isio. Bol pestovateľom cukrovej trstiny a zohral kľúčovú rolu počas filipínskej revolúce  v 19. storočí, keď pomáhal oslobodiť ostrov Negros spod španielskej nadvlády. Bol tiež známy babaylan – pôsobil ako miestny liečiteľ, šaman a známy mystik.

Etiketa rumu Don Papa nie je o nič obyčajnejšia, než jeho príbeh. Zobrazuje pána s typickými tradičnými okuliarmi – monoklom, v ktorom však pri pozornejšom pohľade rozoznáte gekona. Atraktívna etiketa ukrýva aj 50 ďalších zvierat, vrátane najmenšieho primáta na svete tarsiera - živočícha, ktorého nenájdete nikde inde na svete, iba na južných filipínskych ostrovoch.

Vďaka svojmu štýlovému, prepracovanému a oceňovanému dizajnu i obalu je značka Don Papa unikátna a jedinečná v tom, ako výstižne a pôsobivo zachytáva príbeh a históriu krajiny svojho zrodu. Dokonca značka získala aj množstvo ocenení za inovatívny prístup k produktu a jeho baleniu.

DON PAPA MASSKARA

Don Papa Masskara je inšpirovaný kultovým festivalom Masskara, známej aj jako festival Úsmevov. Festival je plný pestrých masiek, kostýmov, zaplnených ulíc, tanečníkov i fantázie. Každoročne sa koná v Bacolde, hlavnom meste ostrova Negros.

Don Papa Masskara je rovnako bohatý, hravý, s výrazným záverom ako aj festival po ktorom bol pomenovaný. Navyše nesie tóny korenia, ovocia a medu, ktoré sú typické pre Filipíny.

Don Papa Masskara sa vyrába z tej najlepšej cukrovej trstiny, vypestovanej na bohatej sopečnej pôde ostrova Negros, ktorý miestni nazývajú aj Sugarlandia. Destiluje sa z miestnej melasy známej ako "čierne zlato" a dozrieva v sudoch z amerického dubu po dobu troch rokov, než sa zmieša s jedinečnými chuťami z miestnych tropických plodov. Bohatý filipínsky med osladzuje zmysly, prvotriedna ručne zbieraná filipínska limetka calamansi zanecháva výrazné a svieže citrusové tóny a štipľavé miestne korenie siling labuyo (jedno z najostrejších chilli na svete) dodáva rumu ohnivý nádych pikantnosti.

DON PAPA BAROKO

Baroko čo znamená v tagalčine, miestnom jazyku ostrova Negros, bujarosť, má fľašku s naozaj výrazne bujarým dizajnom i chuťovým profilom, presne v súlade s DNA značky Don Papa," hovorí Stephen Carroll, zakladateľ spoločnosti. "Edícia Baroko oslavuje vášeň a búrlivosť Papa Isiu - revolučného hrdinu a šamana z ostrova Negros, ktorý bojoval za nezávislosť svojej zeme.“

Vyrába sa z melasového rumu, tzv. "čierneho zlata" a dozrieva niekoľko rokov v sudoch z amerického sudu na úpätí hory Kanlaon. Potom sa starostlivo mieša, aby sa dosiahol jeho bohatý a hladký záver. Prekypuje vôňou citrusov a vanilky, v chuti nesie plné tóny kandizovaného ovocia a medu. Má dlhý odvážny záver s nádychom korenistého dubu. Vychutnajte si ho čistý, s ľadom alebo v cocktaily.

Nezmeškajte žiadnu novinku

Prihláste sa k odberu našich noviniek.