Novinky

Lorena Vasquez: Rum je mojou vášňou

Lorena Vasquez, master blenderka guatemalského rumu Zacapa, po ôsmich rokoch zavítala na Slovensko. Pri tej príležitosti sme spýtali, čo sa za ten čas zmenilo v rumovom biznise, ako vyzerá proces výroby prémiových rumov, ale aj to, čím sú rumy značky Zacapa výnimočné. 


  • Naposledy sme sa v Bratislave stretli v roku 2015. Nastali odvtedy na trhu s rumom nejaké zmeny? 

Určite áno. Za najväčšiu zmenu považujem veľký nárast prémiové­ho segmentu rumov. Pred niekoľkými rokmi bolo len zopár prémiových značiek, dnes je ich už oveľa viac a každým rokom to stúpa. Po týchto rumoch je dnes oveľa vyšší dopyt. 

  • Zacapa je značka, ktorá celý segment prémiových rumov naštar­tovala. Boli ste tiež prví, ktorí začali vyrábať rumy metódou solera. Možno by bolo dobré pripomenúť, čo vlastne táto metóda znamená a čím sú rumy Zacapa také výnimočné. 

Rumy Zacapa sú v Guatemale vyrábané destiláciou z fermentovaného čistého panenského medu z cukrovej trstiny na rozdiel od iných druhov rumov, ktoré sa vyrábajú z melasy. Systém solera znamená naukladanie sudov na vrstvy s rovnakým druhom rumu rôzneho veku. Najstarší rum je v najspodnejšom rade a najmladší v najvyššom rade. Rum zo spodného radu sa vyleje do fliaš a postupne sa prelieva rum z vrstvy vyššej do nižšie­ho radu, a tak dochádza k miešaniu ročníkov. Ukončenie zrenia nastáva v momente, keď sa rum z vrchného radu dostal do najnižšieho radu. Ná­sledne sa opakuje zrenie. Naše rumy zrejú v sudoch z bieleho duba po bo­urbone a po portskom víne vo výške 2333 metrov nad morom.

Je pravda, že môžeme sledovať, ako obľúbenosť rumov na mnohých trhoch stále viac a viac rastie. Myslím, že to môže súvisieť aj s celkovou po­pularitou latinsko americkej kultúry, ku ktorej rum neodmysliteľne patrí. 

V tomto období prichádzame s poslednou limitovanou edíciou z He­avenly Cask Collection. Je poctou rozličným spôsobom zrenia našich rumov. Každá edícia znamená iný postup pri zrení rumu. Prvou bola Za­capa La Doma, ktorá dozrievala po dlhší čas v sudoch po whisky, čím sa zvýraznila sladká a jemná chuť tohto rumu. Druhá bola Zacapa El Alma. Jej názov znamená „duša“. Tento rum opäť zrel v sudoch po whisky, ten­toraz však vypálených. Keď sa vypaľuje sud, vznikajú v ňom malé trhlinky a my hovoríme, že rum akoby preniká do duše toho suda, z toho vznikol názov. Predposlednou bola edícia s názvom Zacapa La Armonia, ktorá sekundárne dozrievala práve v sudoch po oloroso sherry. To jej dodalo vý­razne vínové tóny. Poslednou z tejto nádhernej kolekcie je Zacapa La Pa­sión, ktorá príde čoskoro na slovenský trh. Dozrievala v sudoch po Pedro Ximénez, ktoré rumu Zacapa dodáva krásnu vôňu a zvýrazní sladké tóny. 

  • Cestujete po celom svete a vzdelávate ľudí o rume. Čo je podľa vás najdôležitejšie, aby ľudia o rume vedeli? 

Pre mňa je dôležité, aby barmani a konzumenti poznali ten výnimoč­ný proces výroby a aby chápali, že existujú rôzne typy rumov. Pretože nie­kedy nevedia, prečo je každý rum iný. Keď spoznajú bližšie proces výroby a to, aké je zložité dobrý rum vyrobiť, tak si ho viac vážia. Na základe po­znania jednotlivých druhov a typov rumov potom môžu barmani lepšie usúdiť, ktorý sa do akého cocktailu hodí viac a podobne. 

  • Je pri procese výroby niečo, čo sa môže pokaziť?

Ale áno, samozrejme. Proces výroby rumu je naozaj veľmi zložitý. Pre mňa je dôležité kontrolovať každú jednu časť výroby, ktorá sa začína kontrolou vstupnej suroviny – cukrovej trstiny. Potom je veľmi dôležitá časť miešania, musíme vtedy posúdiť veľmi veľa rôznych druhov. Vý­znamnou súčasťou mojej práce je dbať na to, aby všetky jednotlivé zložky boli v dokonalej harmónii. Ten proces nikdy nie je rovnaký. Samozrejme, na pestovanie cukrovej trstiny vplývajú aj klimatické zmeny, každý sud je živý organizmus, a až keď ten sud otvoríme, vieme posúdiť, ako várka dopadla.

  • V ktorých krajinách sa Zacapa predáva najviac? 

V Amerike v Spojených štátoch, z európskych krajín je to napríklad Taliansko, v Ázii Japonsko.

  • Máte víziu expandovať do ďalších krajín? 

Momentálne zvažujeme nové trhy, ale ideme postupne a pomaly. 

  • Mať na čele veľkej značky ako master blenderku ženu je aj dnes ešte stále skôr výnimočné. Čo by ste poradili iným ženám, ktoré sa chcú uplatniť v tomto biznise? 

Základom je nestavať si to, že som žena, ako prekážku. Musím pri­znať, že ja som to v začiatkoch brala ako veľkú prekážku. Nikdy by som si nebola pomyslela, že budem robiť v tomto biznise, hovorila som si, veď to je priemysel len pre mužov. Ale treba mať naozaj otvorenú myseľ a byť odvážny. To je pre mňa najdôležitejšie. A, samozrejme, mať vedomosti a vášeň pre prácu. Ja som mala veľmi dobrú znalosť chémie. Nie je to ľahká práca, ale keď vás to baví, je to tá najlepšia práca, akú by som si mohla priať. 

  • Aký je váš obľúbený recept so Zacapou? 

Z cocktailov milujem Zacapa Old Fashioned alebo Zacapa Espresso Martini. A často tiež používam Zacapu na prípravu rôznych omáčok. Mi­lujem omáčku s kávou, troškou medu, Zacapy, troškou horčice, soli, ko­renia – uvaríte to, a je to výborná omáčka k lososovi alebo hovädziemu steaku. 

Nezmeškajte žiadnu novinku

Prihláste sa k odberu našich noviniek.