- Prečo si myslíte, že rum sa v posledných rokoch stal takým populárnym, že predbehol napríklad aj také všeobecne obľúbené kategórie spiritov, akou je napríklad whisky?
Je pravda, že môžeme sledovať, ako obľúbenosť rumov na mnohých trhoch stále viac a viac rastie. Myslím, že to môže súvisieť aj s celkovou popularitou latinsko americkej kultúry, ku ktorej rum neodmysliteľne patrí.
- Pri výrobe prémiových spiritov je dôležité neustáleprichádzať s novými produktmi. Ktoré sú nové rumy vo vašom portfóliu?
V tomto období prichádzame s poslednou limitovanou edíciou z Heavenly Cask Collection. Je poctou rozličným spôsobom zrenia našich rumov. Každá edícia znamená iný postup pri zrení rumu. Prvou bola Zacapa La Doma, ktorá dozrievala po dlhší čas v sudoch po whisky, čím sa zvýraznila sladká a jemná chuť tohto rumu. Druhá bola Zacapa El Alma. Jej názov znamená „duša“. Tento rum opäť zrel v sudoch po whisky, tentoraz však vypálených. Keď sa vypaľuje sud, vznikajú v ňom malé trhlinky a my hovoríme, že rum akoby preniká do duše toho suda, z toho vznikol názov. Predposlednou bola edícia s názvom Zacapa La Armonia, ktorá sekundárne dozrievala práve v sudoch po oloroso sherry. To jej dodalo výrazne vínové tóny. Poslednou z tejto nádhernej kolekcie je Zacapa La Pasión, ktorá príde čoskoro na slovenský trh. Dozrievala v sudoch po Pedro Ximénez, ktoré rumu Zacapa dodáva krásnu vôňu a zvýrazní sladké tóny.